Шайтан-ягода

11 Вер

У продовження теми ягідних соусів. Аллах, розподіляючи рослинність, всім прохачам дав по деревинці. А шайтан спізнився. І через це залишився йому кизил.
Літо минуло, почалася осінь. Усі дерева віддали врожай. Тільки кизил зоставався зеленим і кислим. Шайтан сів під дерево й почав дмухати на ягоди. І о чудо! – від його гарячого дихання кизил почервонів,

але лишився так само кислим. Марал цієї легенди мого дитинства я забула. Аллах із нею, бо найважливіше не забулося.
Кизил для соусу повинен бути спілим. Не просто червоним, а саме спілим. Проварюємо під кришкою кілька хвилин, потім протираємо через друшляк, кісточки викидаємо, а м’якоть трохи уварюємо (для збільшення продукту можна не уварювати, а трохи загустити борошном, крохмалем чи пюре з кабачків; тільки не перестарайтеся).

 

На смак соус повинен бути насичено-кисло-солодким. тому поперемінно і весь час куштуючи, додавайте цукор, мед і винний оцет.

Далі прянощі. Паличка кориці вже вариться довший час. Розітріть у ступці зернятка коріандру й горошинки чорного та/або ямайського перцю. сипте. пробуйте. знову сипте. і знову пробуйте.

і най Аллах вам допоможе приборкати шайтан-ягоду. У моєму дитинстві це чудо росло тільки в Криму, а зараз – аж до Полісся. Мені сподобалося, чесно. Найсмачніше зверху на печінковий паштет із птиці – але можна і просто на чорний хліб.

21618109_1413317328757964_1852171063_o

 

 

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: