грибов.нет

30 Sep

в субботу нашла четыре черных груздя. а вчера видела с полдесятка мухоморов разного возраста.

но вообще-то лес сух и чист. остается радоваться ясному дню, варить кулиш и играться в ножички
IMG_5305

IMG_5311IMG_5307

…конец октября, темнеет и дождь все сильнее и сильнее, а мамик никак не оторвется от неиисякающей полянки, и вот уже четыре кулька с горой и нет сил уйти, а внутри тревога – как это почистить?

…выпрыгиваем из грузовика, последней вылезает бабушка в высоких резиновых сапогах, оглядывается и счастливо смеется: грузовик чуть не задел колесом полянку лисичек.

…утренний мороз. мы собираем твердые хрупкие маслята и зеленушки, грибочек ломается в руках, кладу его в ведерко – двухлетняя Анька выбрасывает обломки прочь, и так несколько раз, не терпит несовершенства, да и ведерко ее, в конце концов.

…чищу собранное, вдруг прямо в руках половинка бледной поганки. предпочтение двухлетнего Гоши.

…идем полем, впереди в траве две буханки украинского хлеба, подходим ближе. белые.

…у тропинки белоснежный шар размером с два футбольных мяча. дождевик.

…скоро стемнеет, пора искать ночевку, а нет сил уйти, и лешачок заманивает: на пригорке один за другим одиннадцать красноголовцев.

…зона. охрана не советует выходить из машины. проезжаем – по обочинам хороводы польских грибов.

…осенние каникулы, сырые и зябкие, мы вернулись из долгинцевской посадки, поддубники доверху наполняют ванну.

…мы ловим рыбу на краю села, тетка приносит шапмпиньоны, заправленные даже не сметаной, а сливками. мало что ела лучше этого.

…Анька малая, я в поисках свободы и выхода читаю взахлеб – что бы вы думали? – “Третью охоту” Солоухина.

вот такой вот грибной трип в отсутствие грибов. не ржите.

Відповідей: 12 to “грибов.нет”

  1. Damilli Жовтень 1, 2014 at 5:22 am #

    А мені цього року трішки більше пощастило, знайшли маслят на півлітрову баночку і декілька білих груздів🙂. Доречі, може у вас є рецептик солених груздів, або як їх ще можна приготувати?

    • mamache Жовтень 1, 2014 at 6:55 am #

      ооо, грузді, скільки я е пробувала різного, – тільки солити. моя білоруська бабуся робила так. вимочувала їх доби 2-3, кілька разів міняючи воду. Можна виварити, втім, теж разів 3, але тоді вони трохи м’якші. а потім просто складати у банки, пересипаючи сіллю і натоптуючи. напхали банку вщерть – зверху ганчірочку чи марлечку, а ще зверху хрест-навхрест бадилля від кропу чи просто дві палички. так воно притримується і не пліснявіє – хоч мені завжди здавалося, що моя відьмачка-баба якіся обереги робить з цих паличок…
      не треба жодних приправ і прянощів. солоні гриби повинні мати смак і запах солоних грибів.

      • Damilli Жовтень 1, 2014 at 7:22 am #

        і де їх зберігати?

  2. mamache Жовтень 1, 2014 at 7:44 am #

    краще, звичайно, у прохолодному місці. але, за моїми спостереженнями, залежить від кількості солі. збираєтеся помістити у кімнату – трохи більше дайте солі, та й усе.

    а, ще, зверху я пластмасовою кришкою закриваю. не закатувала ніколи. бабуся моя взагалі у відрі солила, коли урожайний рік. чи бу бочечці. вони ж сік пускають добряче.

    вона зберігала у підпіллі. такий неглибокий погрібець у кухні під підлогою. не дуже холодний. вершкове масло псувалося, принаймні, памятаю цей запах)))

  3. Damilli Жовтень 1, 2014 at 9:42 am #

    так грибочків солених захотілося. Дуже дякую!!!

    • mamache Жовтень 1, 2014 at 9:48 am #

      страшна смакота. я більше люблю ніж мариновані. саме за їхню справжність.
      ну а грузді і підгруздки найкраще надаються до цього. є ще свинюхи. цих повно будь-якого року (правда, в цьому році нема навіть їх, ну мо пізніше). тіки обовязково виварити або вимочити – будь-який грузд, бо у них у всіх майже їдкий сік.

  4. Damilli Жовтень 1, 2014 at 10:08 am #

    а з чим Ви їх їсте? Я якось пробувала солені рижики з квашеною капустою з цибулькою і запашною олійкою…одним словом ням-ням🙂

  5. mamache Жовтень 1, 2014 at 10:15 am #

    я памятаю своє перше враження. до цього в хаті були гриби “консервовані” – ну кривий ріг не дуже грибне місце.
    і раптом білоруська баба-відьмачка посилочку надіслала. і баночка ця закрита так самотньо і стояла у дальнім кутку холодильника…
    бо мама не знала так само, шо з нею робить. і от я зі школи прийшла, пошукала шо підгризти, відкрила баночку і просто на виделку наколола гриба (великого гриба)
    …і угризла.
    і ніколи не забуду запах і смак лісу. правильного грибного тіла. гриба з сіллю. а не оцту чи лаврового листика.
    з тих пір у піст так і їм – по одному з банки. а з олійкою і цибулею прекрасно, звичайно.
    ще вінегрет пробувала. нє. не сподобалося.

  6. Damilli Жовтень 1, 2014 at 10:34 am #

    в нас на Західній Україні, принаймі на кордоні Івано-Франківської і Тернопільської областей, гриби зовсім не солили і ні рижиків ні груздів не збирали. Вперше, я побачила трьохлітрову бутлю солених різних грибів у студентські роки, їх була привезла одна дівчинка з Сибіру, але я тоді їх не їла…..а ще моя тутешня подружка, яка родом з Санкт-Петербургу, пригощала дуже смачним супом з картоплею і соленими рижиками….

  7. mamache Жовтень 1, 2014 at 10:38 am #

    так. це москальське. моя бабуся розповідала, що на Уралі в евакуації таке взимку в основному і їли з кашею.
    а друга бабця, оця ж шо посилку слала – піньковка. білоруска з пінських боліт. там теж видно отак.

    українське не таке. у нас і грузді не так ростуть. а свинюхи ніхто за гриби не щитає.

  8. Mar'yana Svarnyk Жовтень 1, 2014 at 10:17 pm #

    в мене повна стрічка грибів вже десь тиждень🙂
    а тут їх мало хто знає як збирати – бояться…
    давно вже домашнього гриба не їла – в дитинстві багато було, правда, в нас вдома не маринували і не солили – білі сушили (і від того запаху можна вмерти, так добре), а всі решта просто з’їдали (тобто свіжими).

    • mamache Жовтень 2, 2014 at 7:17 am #

      так. білі гриби коли сушаться – то не можна нанюхатися, так добре))

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: