Сорок мучеників

22 Mar

Пов’язане з весняним рівноденням і настанням справжньої весни.Мені завжди смішно і зворушливо спостерігати, як стомившися від самого тільки вичікування тепла за першу весну приймають то першу суботу посту, то календарний день, старий і новий, то Євдокію…
…то, нарешті, Сорок мучеників. День невеликого послаблення від Великого посту. У пам’ять про загибель сорока воїнів-християн у Севастії (сучасна Туреччина), які ладні були вмерзти живцем у льодяні брили, але не відреклися від віри.

У Ніжині картоплю в цей день вносили в хату – аби проростала під посадку. А до мене приходили діти з недільної школи, і ми пекли “жайворонків” – пташок із тіста, очка робили їм із перчику, як мовиться у веснянці.
Тільки пташечки під час випікання трохи розпливалися і вже не були такі прекрасні, як ліплені з тіста.Тому частина малих у мене не стала пекти, а засушила своїх пташок сирими. А я звідтоді знаю: щоб пісочні вироби не втратили форми, там повинно бути багато борошна і мало яєць, цукру і жиру.
Смак, щоправда, трохи змінюється за такої рецептури. Але це вже таке. Одне з двох: пташки або смачненькі, або гарненькі.

Відповідей: 8 to “Сорок мучеників”

  1. Катруся Березень 22, 2012 at 6:06 pm #

    А мої подруги (у тому числі працівниці недільних шкіл) випікають з дітками жайворонків з пісного дріжджового тіста… Приблизно отаких…
    Тут рецепт: http://www.good-cook.ru/tort/tort_224.shtml
    (Якщо вказівка на інший сайт небажана – видаляйте безжально:))
    Хотіла вставити фото з пташками подруг – але тут не знаю, як…🙂

    • Катруся Березень 22, 2012 at 6:08 pm #

      Тут можна подивитись жайворонків моїх подруг!
      http://pohudalki.ru/forum/index.php/topic,266.0.html

      • mamache Березень 22, 2012 at 6:20 pm #

        а форум прецікавий! Можна я буду приходити? мені є що сказати і на форумі є кого послухати)))

    • mamache Березень 22, 2012 at 6:14 pm #

      та да, Катюш, я знаю, просто вони так само несмачні, ці птічкі з дріджового тіста. то я й думала зробити з пісочного, щоб можна було гризти як печиво. не склалося.

      а взагалі це історія перших років нашого подружнього життя: Я все хотіла для дітей спекти якихось поросяток з кулінарної книжки, вони такі гарненькі були на фото, рівненькі. а ЮІ тільки глянув і питає “ти рецепт ващє читала?”
      )))))

      • Катруся Березень 22, 2012 at 6:23 pm #

        ))) І що ви відповіли? Рецепт читала! Маю право на художній авторський відступ!)))

  2. Катруся Березень 22, 2012 at 6:24 pm #

    На форум приходьте, звісно!!! Будемо дуже раді!! Називаємось “похудалкі”, але там багато чого різного…

    • mamache Березень 22, 2012 at 6:27 pm #

      я уже передивилася.

      багато суперкорисного. зарегаюся і буду приходити, я таке люблю.

  3. mamache Березень 22, 2012 at 6:26 pm #

    я вкотре подивувалася умінню ЮІ “зріть в корєнь”.

    за умов нормального “крохкого” пісочного тіста поросятка розпливалися на дечку. а він засміявся: порахуй, тут пропорція муки удвічі більша. тому поросятка триматимуться купи. але вони будуть завжди несмачні.

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: