Пундики

5 Apr

Є в мене друзяка. Добрячий козак Ігор. Ми рідко бачимося, натомість багато пишемо одне одному, зрештою, яка різниця.

zapata (18:15:42 2/02/2011
оце б був такий ідеальний автомат – ти у нього пхаєш теста, а він відсипає тобі по ділам твоїм чогось – монеток, горішків, пундиків?
*SCRATCH*
і ти одразу розумієш – чого вартий

olenka (18:15:56 2/02/2011)
є такий автомат
тіки він на небі
O:-)

zapata (18:16:29 2/02/2011)
нєєє – туди ще зарано, якось перетопчуся поки без верховної оцінки!

З Ігорем у нас здебільшого розмови про сенс життя. Але буває і про пундики. Як сенс життя.

olenka (18:18:13 2/02/2011)
я колися напишу про пундики
моя прабабуся про пундики говорила
а це зовсім не солодощі
ггггг

olenka (18:18:30 2/02/2011)
казала вам шо тута? пундиків? не ждіть!

zapata (18:18:39 2/02/2011)
знаю-знаю – кальфний закусон і окрема страва

olenka (18:18:47 2/02/2011)
несолодкий коржик із цибулею засмаженою

zapata (18:19:13 2/02/2011)
а мені дісталося із фаршем і цибулею *SCRATCH*
я про нього от тоді (років 8 тому) за столом і дізнався і почув назву

Інтернет повен пундиків. Здебільшого знудьговані домогосподарочки так прозивають еклери, кругленькі булочки (на кшталт багелів), маленькі пиріжечки.

пундики, ая... ви б коменти краще почитали, "нямка"...

Як і у випадку зі штуфатиками, маємо описаний Потебнею факт: ім’я є важливішим за річ, слово мусить означати щось невеличке і пухкеньке. Що ж до етимології, я порилася у словниках, хто’на, є власні (географічні) назви типу “Пунь”, “Поунь”, є діалектне “пуня” – комора, є ймовірне “понад”, пов’язане зі способом готування, накладанням коржика на коржик. Здебільшого ж пишуть, що це застаріле позначення солодощів, посилаючись на Гоголя, який, між нами, такий собі знавець української мови був.
Відкриваємо “Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян” М. Маркевича, хрестоматійну працю, що вийшла друком 1860 року.

Пундык. Взять пшеничнаго кислаго теста, покатать коржиками, поджарить луку с олиею, перекладывать на каждый коржик этого луку, а на лук коржик слоев в 15 или 20, поставить в печь, когда готов — вынуть, смазать маслом и подавать.

Правильним пундиком годували Ігоря. Як його вкусити тільки, щоб щелепу часом не вивихнути *чухає в потилиці*. Утім, сам старий козак Тарас Бульба казав: “став нам мершій на стіл усього, що є. І щоб мені без пампушок, медівників, маківників й інших пундиків”.
До речі. Звідки панове товмачі старовини взяли з цього переліку, що пундики — це солодке? Ви бачите тут щось подібне? Я бачу тільки досить просту в складових і натомість трудомістку в екзекюшені (і не обов’язково аж таку смачну) страву. Витребеньки.

Та й вже, — говорить у таких випадках Ігор.

правдивий пундик

Відповідей: 4 to “Пундики”

  1. papik Квітень 5, 2011 at 3:08 pm #

    не маж, не маж… (с)

  2. mamache Квітень 5, 2011 at 3:58 pm #

    еге ж

    • papik Квітень 6, 2011 at 9:17 am #

      е геж?

      • mama che Квітень 6, 2011 at 9:20 am #

        а вже ж

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: