Штрудель. Струдель.

4 Mar

Я відстала від життя, з усього видно. Коли я кілька днів тому пообіцяла написати про їдений у Львові віденський штрудель, я мала на гадці смакоту, про яку розповідали дівчата, повернувшись із Відня. Мене ще вразило, коли вони прохопилися про підливку – яку в біса підливку, я знала про зовсім інше, зара розповім.

вишневий, або кірштрудель. зверху можна ще збиті вершки або морозиво.

Але – виявляється, за кілька років віденський штрудель у Києві став майже попсою, яку подають у купі кав’ярень і кафе. Тому про нього лише кілька слів – мені сподобалося, і попса тут ні до чого, хай усі їдять, раз смачно.
Тісто для струделя витяжне, міситься з борошна, олії, яйця, води, солі. Вимішене, мусить постояти з півгодини у теплому місці, від чого стане еластичнішим. Потім треба розкачати тонко-тонко, в ідеалі так, щоб як папір, у мене  не виходить, на жаль, але спробуйте. Потім ще, кажуть, руками витягують (звідси “витяжне”), краї товстіші обрізують, змазують олією, викладають начинку, випікають десь із півгодини. Начинка – чудово смакують вишні з варення або дрібно порізані яблука. Поки печеться, роблять щось типу заварного крему з молока, борошна, жовтків, шматочка масла, цукру, ванілі (ще класно кава або какао для кольору і присмаку, а взагалі можна й напівфабрикат купити).
Випечений штрудель розрізують гарячим, розкладають порційно, поливають підливкою, подають гарячим чи теплим до кави еспресо чи лате.

яблучний, чи апфельштрудель. за начинку, думаю, можуть правити ще сливи чи абрикоси з варення. Чи й несолодку можна зробити...

Утім.
Я не про той штрудель хотіла написати. Я хотела написать про еврейский струдель. Который я пробовала у разных евреев, в моей семье тоже такое пекли. И который, как любое еврейское блюдо, дает возможность сэкономить в случае чего.
Работала с нами одна еврейка, отец ее был как две капли воды похож на академика Сахарова. Короче, из воронежских диссидентов. Так вот, она великолепно пекла. А ее идише маме пекла еще лучше. Однажды с папой-диссидентом был передан СТРУДЕЛЬ. И нам перепало. Тот рулет, в который мы заворачивали нарезанные яблоки и посыпали сахарной пудрой и корицей, был вкусный – но Ирка махнула на него рукой, протянув презрительно “примициииииив”.
Воронежский еврейский струдель был: тесто ближе к слоеному – 1 ч. маргарина, 1 ч. сметаны, 2-2,5 ч. муки, все должно постоять в холоде. Нет денег или сметаны – заменяем кефиром, водой или крепкой заваркой (крепчайшей еврейской заваркой :)), сознавая, впрочем, что так тесто будет жестче (яйцо добавляют, содой разрыхляют, но без особого успеха, по моим наблюдениям). Раскатываем тонко, можно до 0,5 см, смазываем маслом и выкладываем начинку. А начинка – рассыпчатая: поровну мак, сахар, грецкие орехи и изюм.

Вот он, настоящий еврейский cтрудель. Хрустящий и рассыпчатый, и да поправят меня евреи.

Идише струдель. насин элс.

Відповідей: 2 to “Штрудель. Струдель.”

  1. Damilli Вересень 3, 2012 at 7:08 am #

    Смакота. А витяжне тісто і є тістом філо….Якось зберуся його зробити.

    • mamache Вересень 3, 2012 at 7:13 am #

      я пам’ятаю про філо. буду в балканських краях – обов’язково його пошукаю. в києві, кажуть є, але дуже дорого, як на тісто: 60-80 грн за кіло – це десь до 10 доларів. дорого.

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s

%d блогерам подобається це: